Verse Vis

Van verse vis krijg je nooit genoeg


Zalmfilet

In ons assortiment verse vis vindt u uiteraard de courante Noordzeevissoorten terug zoals:

  • kabeljauw
  • rog
  • roodbaars
  • tong (in verschillende maten)
  • zeebaars
  • kweekvissen zoals forel, tarbot, zalm, ...

Hoewel tong en kabeljauw nog steeds de meest gegeerde vissoorten zijn, loont het zeker de moeite om ook minder gekende en goedkopere vissoorten uit te proberen. Hoe maakt u nu de beste keuze? Waar moet u op letten bij het samenstellen van uw menu?

Goudbrasem

1. Versheid. Hoe vers is verse vis?

Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt en waarop het antwoord op zijn minst niet eenvoudig is. Gezien de evolutie zowel in de visserij als in de veilingverkoop wordt het steeds eenvoudiger om de meest verse vis in de winkeltoog te krijgen.

In tegenstelling tot vroeger, zijn onze Belgische, Nederlandse en Noord-Franse vissers max 3-4 dagen onderweg met de door hun gevangen vis en brengen hem zo snel mogelijk in de havens binnen.

Daar wordt de vis gekeurd,  gesorteerd en van een label voorzien voor de verkoop. De verkoop verloopt, door de mogelijkheid van digitale aankoop over gans Europa, zeer snel en zonder tussenkomst van extra personen.

Onmiddellijk na de aankoop wordt de vis voor internationaal transport klaargezet en vervoerd naar grote verdeelcentra in Parijs en Yerseke.

Dezelfde dag van aankomst uit Ijsland, Denemarken, Zuid-Frankrijk, … vertrekt alles opnieuw naar onze groothandel, waar tegen de ochtend alles netjes in de frigo bewaard staat.

Geen tussentransporten, geen tussenverdeelcentrum, geen wachttijden op los- en laadkaaien. En dat merkt u aan onze vis! Alleen op zaterdag en zondag zijn er geen vertrektijden en zodoende is er dus geen verse aankomst op zondag en maandag.

Tonijnfilet

2. Gezondheid. Hoe gezond is verse vis?

Een tweede cruciale vraag in onze sector is dan het gezondheidsaspect van de verse vis. Verse vis past zeer goed in een dieet omdat de meeste wilde vissoorten mager tot zeer mager zijn (d.w.z. max 10% vetgehalte).

Gekweekte vissen zijn vetter, maar passen ook perfect in een dieet of gezonde levensstijl omdat zij over de befaamde OMEGA 3 vetzuren beschikken die een positief bewezen effect hebben op bloed-, hartvaten en hersenen. 

Dan hebben we het nog niet over het effect van het eten van verse vis op maag en darmen want het is toch algemeen gekend dat men zich minder opgeblazen voelt na het eten van verse vis dan na het eten van rood vlees.

Het is belangrijk om regelmatig verse vis op het menu te zetten, u zal er zich beter gaan door voelen en bovendien gaat de bereiding van verse vis ook sneller, kwestie van oefening…

Saai wordt het met vis nooit: de keuze is immers zeer ruim en ook de smaak varieert enorm. Graag zetten wij nog even voor u op een rijtje welke vissoorten tot de magere en tot de vette behoren zo kan u uw aankoop afstemmen op de noden van uw lichaam.

Zeer magere vissoorten (minder dan 1% vet):
  • griet
  • kabeljauw
  • koolvis
  • leng
  • pollak
  • rog
  • schelvis
  • tong
  • wijting
  • zeeduivel
Magere vissoorten (1 tot 2% vet):
  • coquilles
  • oesters
  • pladijs
  • rode poon
  • tilapia
  • tongschar
  • victoriabaars
  • zeebaars
Vettere vissoorten (2 tot 10% vet):
  • ansjovis
  • forel
  • heilbot
  • mosselen
  • pangasius
  • roodbaar
  • sardine
  • schaal-en schelpdieren
  • tarbot
  • zalmforel
  • zeebarbeel
  • zeewolf
  • zwaardvis
Vette vissoorten (meer dan 10% vet):
  • haring
  • makreel
  • maatjes
  • meerval
  • paling
  • sprot
  • tonijn
  • zalm

Kabeljauwhaasje

3. Prijs. Wat kost verse vis?

Wij zijn het erover eens dat verse vis duur is, echter met een beetje inzicht in seizoenen en het teruggrijpen naar de vergeten soorten vis kan er heel wat bespaard worden in het aankoopbudget van de verse vis.

Hoewel de meesten onder ons het een beetje verleerd zijn is het toch niet slecht om terug te keren naar de seizoensgebondenheid der producten: u koopt toch ook geen aardbeien in de winter? Maar wel platvissen? Die zijn in de winter erg duur en erg mager omdat er niet voldoende voedsel in het water is en de vissen zich ook voorbereiden op het kuitschieten in de lente.

Rog, pollak, steenbolk, hondshaai, leng, haring, wijting, rode poon,… het zijn vissoorten die minder gekocht worden maar daarom zeker niet minder lekker zijn.

Gewoon bakken in pan en smullen maar! Probeer ook opnieuw om te gaan met ‘visgraten’. Zij geven uw vis bij de bereiding een heerlijk smaak, zijn makkelijk van het visvlees af te halen en dragen ertoe bij dat u een veel ruimere variatie heeft van minder dure vissoorten.

Bekijk de viskalender

4. Tijd. Hoe snel maak je verse vis klaar?  

Vis is steeds snel en eenvoudig te bereiden, in onze winkel vindt u bakmeel of visbouillon om de vis te bakken of te stomen en een aardig pakket aan verse of diepvriesseizoensgroenten lekker om bij vis te bereiden. Zo spaart u tijd en energie alleen al bij de aankoop van uw gezonde maaltijd.

Recepten voor de bereiding van vis vindt men tegenwoordig om de hoek van de straat. Mocht u toch nog verlegen zitten om een receptje, vraag dan aan één van onze medewerkers om raad: wij beschikken over een aantal fijne makkelijk te bereiden receptjes en heuse viskookboeken voor als het eens iets meer mag zijn. Probeer ook eens de combinaties verse vis-spekblokjes of verse-vis-fruit. U zal versteld staan van het resultaat.

   Recepten met vis

Bestel nu online!

Via onze online shop kan u al onze producten bestellen, online betalen en op een door jou gekozen tijdstip afhalen.

Ga naar de online shop

Niet gevonden wat u zocht?

Neem telefonisch contact met ons op.

Dan kunnen we u direct verder helpen. U kan ons bereiken op het nummer 054/32 60 25 tijdens onze openingsuren.

Volg ons op Facebook, Instagram en Youtube

Zo blijft ook u op de hoogte van het laatse nieuws!

Facebook Instagram Youtube


Meer dan 40 jaar ervaring
7/7 dagen bereikbaar
Culinaire lekkernijen