Oesters

Oesters kunnen we inderdaad nu het hele jaar door eten en dit hebben we vooral aan de natuur zelf te danken. 

Door de verschillen in temperaturen van het zeewater melken (= het maken en uitstrooien van een melkachtige brij waaruit nieuwe oesterlarfjes ontstaan) sommige oesters vroeger in de zomer dan andere en hierdoor zijn de eerste weer consumptierijk terwijl de anderen nog aan het melken zijn. Er bestaan tevens oesters die nooit melken en dan zijn er de 'platte' oesters die, vanwege het melken, helemaal niet verkoopbaar zijn in de zomermaanden juni, juli, en augustus.

Afkomst van de oester:

Zeeuwse Oesters

Voor de jaren '70-'80 waren alleen de Platte Oesters bij ons bekend. Deze oesters werden voornamelijk in het Grevelingenmeer gekweekt en vergden heel wat handenarbeid. Door zaadsterfte werd het oesterbestand  in die jaren zo hard aangetast dat men op zoek is gegaan naar alternatieven. In Japan werd zo een oester gevonden waarvan men dacht dat die waarschijnlijk goed in onze wateren zou gedijen en zo is de Creuse Oester ontstaan. Deze groeit zo goed in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer dat de smaak ervan zich volledig heeft aangepast. In Zeeland beschikt men dus  maar over 2 soort Zeeuwse oesters: de platte en de creuse, er zijn geen varianten.

Oestermandje Nino Seafood    Oestermandje Nino Seafood

 

Franse Oesters

Niet zo voor de Franse oesters: ook in Franse oesters kan men het onderscheid platte en creuse oester maken, maar in de creuse krijgt men dan nog een oneindig aantal varianten.

De platte oester heet 'Huître de Belon' en de creuse dankt haar naam aan de regio waar ze gekweekt wordt: Mont-Saint-Michel, Caen, St. Malo, Cancale, Belon, Ile de Ré, Ile d'Oléron, Arcachon, Bassin de Thau,... Hun smaak en kleur varieert volgens het kweekgebied en de aanwezigheid van plankton, algen, zoetwater,... Als u op vakantie in Frankrijk oesters eet, dan kan de smaak dus van regio naar regio veranderen en u zal ook merken dat de prijs ervan gevoelig lager ligt. Dit komt enerzijds uiteraard door het transport dat niet gerekend wordt maar ook door het btw percentage op de oesters; in Frankrijk worden ze aanzien als 'gewone voedingwaren' met 6%btw, in België echter worden het 'luxe voedingswaren' en stijgt het btw percentage naar 21%, vandaar.

Andere afkomsten

Naast de alom gekende Zeeuwse en Franse oesters kan je bijna overal ter wereld waar er wateren zijn oesters vinden. Deze hebben dan telkens weer een andere vorm of smaak maar zoals steeds zijn ze het lekkerst 'ultra vers'!

Zo zijn er de zeer fijne Ierse oesters, ook platte en creuse - de Engelse Cochester, de Portugese, de Italiaanse, de Chileense, de Amerikaanse,... 

 

Vorm van de oester:

Platte oesters:

 

Deze oesters hebben een platte, ronde vorm en groeien jaar na een 'ringetje' bij. Ze zijn verkrijgbaar van af 1/° de kleinste maat (ook wel papillon genoemd) tot 6/° de zeer grote maat (in Frankrijk noemt men ze wel eens de pied de cheval). Hun smaak is zeer verfijnd maar door de zeer arbeidsintensieve zorg blijven ze vrij duur.

Creuse oesters:

 

Deze oesters hebben een 'putje=creu' in de schelp waardoor ze het zeewater beter vast houden en een langere bewaartijd hebben. Ze zijn verkrijgbaar in 4 maten: nummer I (de zeer grote) nummer II (de middelgrote) nummer III (de gewone) en nummer IV (de kleine). Ze zijn makkelijk te kweken maar worden vrij snel té groot waardoor ze niet meer gewenst worden door de consument.

Bestel nu online!

Via onze online shop kan u al onze producten bestellen, online betalen en op een door jou gekozen tijdstip afhalen.

Ga naar de online shop

Niet gevonden wat u zocht?

Neem telefonisch contact met ons op.

Dan kunnen we u direct verder helpen. U kan ons bereiken op het nummer 054/32 60 25 tijdens onze openingsuren.

Volg ons op Facebook, Instagram en Youtube

Zo blijft ook u op de hoogte van het laatse nieuws!

Facebook Instagram Youtube


Meer dan 40 jaar ervaring
7/7 dagen bereikbaar
Culinaire lekkernijen