Schaal - en schelpdieren

Schaaldieren:

In de schaaldieren zijn de meeste gekende de grijze garnalen, langoustines en kreeften. 

Grijze gepelde garnalen en grijze ongepelde garnalen 

 

Onze Belgische en Nederlandse grijze garnalen zijn uniek op de wereld en worden het jaar rond op de markt aangeboden. Iedereen weet dat deze garnalen een lange reis heen en terug Marokko ondergaan om het pellen van deze kleine schaaldiertjes niet te duur te maken. Echter gaan er steeds meer stemmen op om deze delicatesse opnieuw in Nederland te pellen waardoor ze weliswaar iets duurder zijn, maar wel veel minder bewaarstoffen bevatten en dus authentieker van smaak zijn. Ook wij kiezen voor deze optie: onze grijze garnalen worden in Nederland gepeld!

Langoustines

Onze lekkere, rozige Belgische langoustines worden vooral in de zomer aangevoerd, van mei tot augustus. Gezien (opnieuw) de korte vervoerstijden hebben deze diertjes een fijnere smaak dan de Franse en Schotse varianten. Probeer ze zeker deze zomer op de BBQ, let wel: gezien de beperkte voorraad ervan kan je ze best even telefonisch bestellen.

Rivierkreeftjes

Rivierkreeftjes hebben een mooie vorm en lenen zich uitstekend als garnituur, maar de smaak is te flauw in vergelijking met de voorgaande schaaldieren. Dit heeft uiteraard te maken met de leefomgeving van deze diertjes: rivierkreeftjes leven in zoetwater en missen daardoor de verfijnde zeesmaak. Wij bieden ze meestel niet levend aan, maar in de vorm van 500g pakjes diepgevroren in eigen kookwater. Op die manier kunnen ze snel en in beperkte hoeveelheid in onze viswinkel vrij goedkoop aangekocht worden. 

Baby Canadese kreeften

Babykreeften mogen maar een beperkte periode gevangen worden om zo de kreeftenpopulatie in stand te houden. Deze babykreeften ookwel 'canners' genoemd zijn heel zacht vlees hebben. Deze kreeften worden teruggezet in de Atlantische Oceaan wanneer ze niet aan de voorwaarden van een babykreeft voldoen.

Canadese kreeften

Voor onze Canadese kreeften kan u dagelijks in onze winkel terecht, wij beschikken immers over een homarium waar u de Canadese kreeften in verschillende maten kan verkrijgen. Canadese kreeften zijn ook het jaar rond verkrijgbaar en dit heeft te maken met het openstellen van de vangst in steeds verschillende gebieden waardoor het bestand niet kan aangetast worden. Echter, de prijzen van de Canadese kreeften schommelen in functie van de vangsten en de temperatuur van het water. In de maanden januari, februari en maart zijn de prijzen duurder omdat de temperatuur van het water dan zeer koud is. In april is het vangstgebied wat kleiner en in mei, juni en begin juli kunnen er goedkopere baby-kreeften gekocht worden. De zomermaanden zijn dan weer niet optimaal voor de aankoop van de Canadese kreeften omdat dan de temperaturen te hoog zijn en er zo veel sterfte is onder de Canadese kreeften. De beste maanden voor de aankoop van Canadese kreeften zijn dus oktober en november, want in december gaat de prijs opnieuw omhoog door de grote vraag.

Oosterscheldekreeften

De Oosterscheldekreeften zijn beperkt in aanvoer. Om het bestand niet verder aan te tasten mogen maar een aantal erkende vissers geduren +/- 8 weken op de Oosterscheldekreeften vissen. Dit betekent wel dat de Oosterscheldekreeft niet goedkoop is maar uiterst geapprecieerd wordt voor zijn wit en vast visvlees en de zeer fijne smaak.

Blauwe kreeften

De zogeheten 'blauwe kreeften' zijn kreeften van Noorse afkomst die ook zeer vast en verfijnd visvlees bevatten. De laatste jaren echter is de aanvoer ervan ook zo beperkt dat de prijzen bijna onbetaalbaar zijn geworden. 

Amerikaanse kreeften

De Amerikaanse kreeften worden in Europa minder graag gegeten dan de Canadese kreeften omdat de schaal minder vast is en dus ook het visvlees minder hard. Deze kreeften worden meestal goedkoper of diepgevroren aangeboden maar wij vinden de kwaliteit niet voldoende om ze in onze winkel aan te bieden.

Gambas en scampi

     

Onze gambas en scampi worden uiteraard steeds diepgevroren aangeboden want de Europese Unie verplicht de landen van afkomst van deze diertjes (Bangladesh, Vietnam, Sri lanka,...) om gambas en scampi ingevroren te vervoeren. Heel af en toe is er een aankomst op Rungis van veres gambas uit het zuiden van Spanje of Frankrijk maar meestal zijn deze voor de lokale markt. In de scampi heeft u in onze winkel de keuze tussen gepelde en ongepelde Black Tiger scampi alsook in verschillende groottes van scampi en gambas.

Noordzeekrab

Onze Noordzeekrab is gedurende het hele jaar door bij normaal weer verkrijgbaar, echter bij stormweer verschanst de krab zich waardoor deze nauwelijks kan gevangen worden. Zoals bij de kreeft geldt ook dat de zomermaanden niet echt geschikt zijn voor de consumptie van krab omdat er meer sterfte is door de warmte.

Kingkrab

Kingkrab wordt gevangen in de woelige en ijskoude polaire zeeën. Het vissen ervan is een gevaarlijke en ijskoude bedoening maar de vangst is het risico waard want de smaak van Kingkrab torent boven alle andere schaaldieren uit. Met fierheid kunnen wij u kingkrab uit de Barentszee aanbieden die bovendien op de boot reeds gekookt werd met zeewater. Hierdoor blijft het visvlees erg vast en smaakvol. De prijs van de kingkrabpoten is vrij duur, maar door de eenvoudige bereiding (met lookboter en peterselie in de oven) loont het zeker de moeite om deze eens op de feesttafel te toveren.

Schelpdieren: 

De verkoop van schelpdieren zit de laatse jaren in de lift omdat de mensen steeds meer de fijne smaak van deze kleine schelpjes weten te waarderen. 

Venusschelpen

De meest gekende schelpdieren in onze contreien zijn de witte, gladde venusschelpen omdat deze vroeger in Nederland massaal verkocht werden. Echter is er de laatste jaren maar een beperkte aanvoer van deze schelpjes meer waardoor ze nog moeilijk het jaar rond verkrijgbaar zijn.

Kokkels

Dit zijn ook kleine witte schelpdiertjes maar met een geribelde schelp, de smaak is super fijn en deze schelpjes geven een zeer lekkere smaak aan v.b.: paella of vissauzen, maar er is 1 probleem: doordat deze diertjes onder het zand leven vind je regelmatig nog zand in de schelpjes.

Palourdes

Dit is de Franse variant van de schelpdiertjes en intussen zeer gekend bij het brede publiek: zeer lekker in paella, zarzuela, op de BBQ of gewoon als aperitiefhapje.

Vongole

Dit is de Italiaanse variant van de schelpdiertjes en uiteraard gekend vanwege de 'Pasta Vongole' op vakantie in Italië. Opnieuw een ware delicatesse in talrijke gerechten, BBQ en aperitiefhapjes.

Amandes

Dit zijn vrij grote, lichtbruine schelpen die een mooie vorm hebben, maar waarvan het visvlees ietwat taaier is dan van de kokkels, vongoles en palourdes.

Clams

Dit zijn grote schelpdieren met een zware schelp die zich uitstekend lenen om rauw gegeten te worden op een zeevruchtenschotel.

Kreukels

Dit zijn de kleine zwarte 'caricolles'. Deze kleien diertjes moeten nog manueel geplukt worden en zijn daarom bij hevige storm niet beschikbaar en vrij duur. In onze winkel bieden wij ze steeds gekookt aan, uiteraard kunnen wij ze op bestelling ook rauw laten.

Wulken en Bulots

De wulken zijn 'escargots de mer' die voornamelijk in de Ierse en Engelse wateren gevist worden en die ongesorteerd bij ons verkocht worden. De bulots zijn de Franse 'escargots de mer' die groener van kleur en fijner van smaak zijn. De prijs van wulken ligt steeds lager dan de prijs van de bulots.

Mesmosselen

Allicht heeft u ze al aan onze stranden liggen, de lege schelpen van mesmosselen. Ze zijn gegeerd door de meeuwen maar ook steeds meer mensen worden liefhebber van deze zeevrucht. Mesmosselen kunnen zowel gekookt als rauw gegeten worden of in de zomer bv met vinaigrette. Het visvlees is taaier dan van mosselen meer minder taai dan dat van wulken.


Zoals U aan deze lijst kan zien: aan schelpdieren geen tekort!

Hou er wel rekening mee dat deze diertjes zeer delicaat zijn en steeds koel moeten bewaard blijven. De beste maanden om deze diertjes aan te kopen zijn daarom ook de herfst- en wintermaanden omdat dan de temperatuur van het zeewater laag ligt waardoor de houdbaarheid vergroot.

 

Bestel nu online!

Via onze online shop kan u al onze producten bestellen, online betalen en op een door jou gekozen tijdstip afhalen.

Ga naar de online shop

Niet gevonden wat u zocht?

Neem telefonisch contact met ons op.

Dan kunnen we u direct verder helpen. U kan ons bereiken op het nummer 054/32 60 25 tijdens onze openingsuren.

Volg ons op Facebook, Instagram en Youtube

Zo blijft ook u op de hoogte van het laatse nieuws!

Facebook Instagram Youtube


Meer dan 40 jaar ervaring
7/7 dagen bereikbaar
Culinaire lekkernijen