Tongschar : Vis van de maand december

Tongschar : Vis van de maand december

De tongschar is een platvis die behoort tot de scholachtigen. Kenmerkend is dat de tongschar een kleine kop bezit met een relatief groot achterlijf. Lokaal spreekt men ook wel van melktong, steenschol, steenschar en zelfs schartong. Gezien de verwijzing naar tong is dit door de nieuwe wetgeving betreffende de visbenamingen  verboden. Scharretong is een andere vissoort, wat dus nog meer verwarring kan stichten in het taalgebruik.

De tongschar groeit erg traag: de mannetjes 15 cm, de vrouwtjes 25 cm na 3 jaar. Extreem kan een lengte van 70 cm worden bereikt.

Hij komt wijd verspreid voor van IJsland tot de Golf van Gascogne. In de Noordzee vooral langsheen de Britse kusten. Er is weinig gekend over de omvang van ons bestand. Per jaar brengen onze vissers ongeveer duizend ton binnen.

De vis is het hele jaar door verkrijgbaar maar hij is op zijn best tussen juni en oktober. Wanneer de prijs van de Noordzeetong de pan uit rijst  is tongschar een interessant alternatief.

Het visvlees van tongschar kan vergeleken worden met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is. Meestal wordt tongschar ontveld en in dubbele filets (1 visfilet per kant) verkocht. Alle tongbereidingen zijn mogelijk. Tongschar kan u frituren, pocheren, stomen en bakken. Het visvlees van tongschar kan vergeleken worden met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is. Meestal wordt tongschar ontveld en in dubbel filets (1 visfilet per kant) verkocht. Alle tongbereidingen zijn mogelijk. Tongschar kan u frituren, pocheren, stomen en bakken.

Naar overzicht

Heeft u nog een vraag voor ons?

Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. We doen onze uiterste best om zo snel mogelijk te reageren.

Contacteer ons


Gerelateerd nieuws


Meer dan 40 jaar ervaring
7/7 dagen bereikbaar
Culinaire lekkernijen